• ANASAYFA
  • LİNKLER
  • FOTOĞRAFLAR
  • HABER GÖNDER
  • MÜZİK
  • VİDEOLAR
  • ZİYARETÇİ DEFTERİ
  •  
  • YENİ SİTE

Kategoriler

Toplumsal HaberlerKültür SanatKöşe YazılarıKadınİşçi - Sendikaİnceleme - YorumGençlikEmekçi ÜniversitesiDış HaberlerBildiriler




Temel Metinler

İşçi, köylü, öğrenci gençlik görev başına Çağrı, Tüm İlerici, Yurtsever, Gençler Görev Başına ilerici gençlik derneğine kavuştu TÜM-İGD Kuruldu İlerici gençler 1. olağan genel kurul'da buluştu! Alternatif süreç gazetesi'nin TÜM-İGD ile yaptığı röportajın tam metni
Tarih: Nisan 2006 | Sayı: İlerici Gençlik Sayı:11

ÜNİVERSİTELİLERİN GÜCÜ FRANSIZ SOKAKLARINI SARSIYOR!

Avrupa'da Sosyal Devletin Sonuna Doğru...
Sosyal devlet geleneğinin tırpanlanması Avrupa'nın sosyal devlet geleneğinin önde gelen temsilcisi Fransa'yı da bu bağlamda bir süreden beri eylemlerin beşiği yaptı Eylemlerin nedeni Fransa Senatosu'nun mevcut iş yasasında çeşitli değişiklikler yapmak istemesiydi. Kabul edilen yasa ile, 26 yaşından küçüklerin, işveren tarafından iki yıl içinde gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmasına olanak sağlanıyor. Yasa diğer bir deyişle işverenlerin 26 yaşından küçük çalışanlarını işten çıkarmasını kolaylaştırıyor.




68 Baharının Söylemidir: Kaldırımların Altı Kumsal...

Yasaya karşı martın başından beridir düzenlenen protesto gösterileri ayın ortalarına doğru üniversite gençliğinin daha da hareketlenmesine neden oldu. 15 Mart'ta Üniversite Öğrencileri Sendikası (UNEF) "ülke genelinde bulunan 84 üniversiteden 59'unda öğrencilerin boykotta" olduklarını açıkladı. Diğer taraftan ise 14 Mart'ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac öğrenci ve işçilerin yasaya olan tepkisine rağmen hükümeti desteklediğini açıkladı. Aynı gün düzenlenen protesto gösterilerine yaklaşık 40 bin kişi katıldı. 

Gençliğin Yolu İşçi Sınıfının Yoludur!
16 Mart'ta eylemler daha da yayıldı. Yaklaşık 250 bin kişi yeni yasayı protesto etmek için gün boyu sokaklardaydı. Bu defa ülkedeki lise öğrencileri de dersleri boykot ettiler. Onlarca lisede eğitim durdu. Eylemde, yaklaşık iki ay önce banliyö olaylarının yaşandığı Clichy-Sous-Bois banliyösünden gelen gençler de yerlerini aldılar. Başkent Paris'teki çatışmalarda polis 150 kişiyi gözaltına aldı. İşçilerden, öğrencilerden ve halktan gelen yoğun baskı ve protestolar sonrası ülkede çalışma yaşamından sorumlu delege bakan Gerard Larcher; kapılarının sosyal örgütlere açık olduğunu belirterek uzlaşma için bir kapı araladı. 15 Mart'ta toplanan 59 üniversite rektörü ise hükümete öğrencilerle diyaloga geçmesi için çağrıda bulundu.

Bugünün Öğrencileri Geleceğin İşçileri Mücadele Safında...
7 Mart'ta başlayan gösteriler 18 Mart Cumartesi günü ileri bir aşamaya ulaştı. Ülke çapında yapılan 170 gösteriye 1 milyondan fazla insan katıldı. "Cehennem kontratına hayır!", "Kullanılıp atılan gençliğe hayır!" gibi sloganlar atan göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşandı. İşçi sendikaları ise yasanın geri çekilmemesi halinde greve gidebileceklerini açıkladılar. Bu bağlamda hükümete 20 Mart akşamına kadar süre verdiler. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Liberation gazetesi için yapılan ankete göre ise 15 ile 24 yaş arası gençlerin yüzde 80'inin yasaya karşı olduğunu belirtti.

Paris Sokakları Yanıyor; İşçiler Greve, Öğrenciler Boykota!
Takvim yaprakları mart ayının 22'sini gösterdiğinde, sendikaların grev kararı almasının üzerine geri adım atmak zorunda kalan hükümet adına, Başbakan Dominique de Villepin parlamentodaki konuşmasında işçi ve işveren taraflarının itirazlarını dinlemeye hazır olduğunu belirtti. Villepen'e sendikaların cevabı "ayın 28'inden sonra görüşürüz" oldu.

Mart ayının 28'inde Fransız sokaklarını dolduran üç milyona yakın işçi ve öğrenci Fransız hükümetine yeni iş yasasının kabul edilemeyeceğine dair kararlılıklarını gösterdiler. İşçiler ve öğrencilerin ortak eylemi ülkede yaşamın da durmasına neden oldu. 28 Martta Fransa egemenleri, işçi sınıfının ve yolunda yürüyen gençliğin neler yapacağını bir kez daha anladı. Grev sonrası Fransız hükümeti iş yaşamına dair çıkardığı yasayı tekrar gündemine almak zorunda kaldı. Evet, Fransa'da sınıf savaşları devam ediyor, sınıflar ortadan kalkana kadar da devam edecek...

HÜLYA DEMİR

Diğer Haberler

Yeni bir öğrenci gençlik hareketi! Yeni bir üniversite çalışması!YAŞASIN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ!ÜNİVERSİTELİLERİN GÜCÜ FRANSIZ SOKAKLARINI SARSIYOR!Üniversiteli işçilerSOL tribünlere girebilir mi?Ortadoğu'da Demirci Kawa'lar Direniş Ateşini Yakmaya Devam Ediyor!"Medeniyetler İttifakı!" Cenderesinde KadınMARMARA ÜNİVERSİTESİ'NDEN MEKTUP VAR!KADINGünden güne çoğalan bir çığlık: "vicdani ret!"
İlerici Gençlik Dergisi | bu site GNU / GPL lisanslı özgür yazılım araçları kullanarak hazırlanmıştır.
posta@ilericigenclik.org | |