Tarih: 08.01.2013 | Kategori:
Toplumsal Haberler
YÖK'ün RedHack'le imtihanı: REDHACKvsYÖK

Öğrenci harçları rektörlerin rant kapısı
RedHack'in yayınlamayı sürdürdüğü belgelere göre öğrenci harçları rektörlerin rant kapısı olmuş. Fırat Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi'nde öğrenci harçlarının yatırıldığı bankalardan alınan promosyon gelirleri üniversiteyi zarar uğratacak şekilde kullanılmış. Fırat Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl döneminde bu gelirin önemli bir kısmı Audi A8 marka araca harcanırken, bankanın eksik ödeme yapması gözardı edilmiş. Uludağ Üniversitesi'nde ise eski rektör Mustafa Yurtkuran döneminde bu gelir üniversiteye değil doğrudan üniversitenin vakfına aktarılarak yolsuzluk yapılmış.
Yunus Söylet BMW sever
Bankalarla yapılan ikili anlaşmalardan elde edilen geliri bilim yerine otomobile harcamak sadece Fırat Üniversitesi'ne özgü birşey değil. İstanbul Üniversitesi'ni sermayeye peşkeş çekme, öğrencileri soruşturma terörüyle okuldan uzaklaştırma politikasıyla tanıdığımız İstanbul Üniversitesi rektörü Yunus Söylet de bir BMW sever. RedHack'in ortaya döktüğü belgelere göre İstanbu Üniversitesi ile Ziraat Bankası arasında yapılan protokol gereği alınan nakdi yardım bütçe geliri olarak muhasebe kayıtlarına geçirilmezken, Ziraat Bankası üniversiteye 325 bin TL'lik bir adet BMW ve 431 bin TL'lik 6 adet otomobil bağışlamış.
Sahte akademisyenden bölüm başkanı
Yolsuzluk skandalları arasında bir de akademik skandal bulunuyor. Kastamonu Üniversitesi'nde sahte diplomalı Cuma Aydın adlı kişi önce akademisyen olarak atanırken, daha sonra Meslek Yüksekokulu'na Bilgisayar Teknolojileri Bölüm Başkanı yapılmış. Rektörün de suçlandığı soruşturmanın ardından suçsuz bulunan rektörün kısa bir süre sonra emekli olarak görevi bırakması ilgi çekici bir ayrıntı.
Giresun ve Gazi'de büyük yolsuzluk
RedHack'in belgeleri üniversitelerin sadece üniversite yönetimlerini değil sermayeyi de daha zenginleştirdiğini ortaya koyuyor. Atatürk Orman Çiftliği'ne ait Çukurambar'da bulunan ve Gazi Üniversitesi tarafından alınan arazide iş merkezi ve konut yapılması için ihale AKP'ye yakın Kuzu İnşaat'a verilmiş. Bölgede ihaleler %60'la kapanırken bu ihale %42,6 ile bağlanıyor, üstelik üniversitenin eski rektörü Kadri Yamaç bu oranı %40'a kadar çekmiş. Belgede rektörün burada çok daha büyük bir vurgun yaptığı ileri sürülürken, konuya ilişkin araştırma talep ediliyor.
Giresun Üniversitesi'nin "Merkezi Araştırmalar Laboratuarı"na teçhizat alımında yolsuzluk soruşturması ise 664 bin TL ödenerek alınan cihazın yer darlığı nedeniyle kurulmayıp çürümeye bırakılması, 83 teçhizat için ayrılan 2 milyon 832 bin TL'in sadece 9 teçhizat için kullanılması, ihaleyi alan firmaların büyük bir tesadüf eseri öğretim üyelerinin hazırladığı şartname maddeleri ile aynı ifadeleri kullanması gibi ilginç ayrıntıları barındırıyor. Soruşturma kapsamında savunması alınan tüm akademisyenler ise kararların rektörün bilgisi dahili alındığını dile getiriyor.
YÖK sistemi dört bir yandan çürüyor
Üniversite bileşenleri yıllardır bulundukları her alanda YÖK sisteminin çarpıklığını, çürüklüğünü dile getirmeye devam ediyor. RedHack'in yayınladığı belgeler öğrencilerin, akademisyenlerin, idari ve teknik personelin neden "YÖK'e hayır!" dediklerini bir kez daha kanıtlıyor.