Tamamlanamamış bir film: Aşk ve Devrim
"Aşk ve Devrim" 90'lı yılların başında İstanbul'da "Kızılyol" isimli bir örgütün militanlarının başından geçen bir dizi olayı anlatıyor. Daha doğrusu belli bir olayı anlatmaktan ziyade çeşitli kesitler sunuyor. Figürasyonunda aktif siyaset içerisinden kişilerin de yer aldığı filmde yaşananlar 90'ların gerçeğine çok da uzak değil aslında. Hatta önemli bir kısmı bugün de güncel olan üniversite çatışmalarını, işçi direnişlerini ve benzerlerini fonda bolca görmek mümkün.
Filmin içeriğine gelince; öncelikle, örgütlü bireyler arasındaki ilişkiler ve eylemler yer yer karikatürize edilmiş olsa da filmin genelinde sola yönelik önyargı veya kötü niyet bulunmadığını belirtmek gerekiyor. Ağrılıklı olarak naif ve fedakar militanların günlük hikayesi anlatılıyor. Öte yandan ise, Aşk ve Devrim taşıdığı bütün iyi niyete rağmen başlangıcından finaline kadar bütünlüklü bir anlatımdan oldukça uzak. Taşıdığı iddialı isme rağmen ne devrime ne de aşka dair çok fazla bir sözü yokmuş hissi uyandırıyor. Elbette böyle bir iş yapmanın kolay olmadığı açık; ama filmde bu iki mesele hakkında da fazladan kestirmeden gidilmiş gibi.
Ne yazık ki; fedakar ve gözükara olan bu devrimci gençlerin değerleri, iç dünyaları, siyasal kimlikleri çok yüzeysel bir dille aktarılmış. Onları devrimci yapan, mücadele içinde tutan siyasal amaçları, çabaları nerdeyse hiç işlenmemiş. Hal böyle olunca dönemi yaşamış veya bugün de siyasetin içinde olanlar için filmle empati kurmak belki daha kolay; ancak sosyalizme ve devrimciliğe dair çok fazla fikri olmayanlar için "bunlardan pek bir şey olmazmış zaten" hissi bırakması çok muhtemel. İşte esas sorun burada başlıyor. Solu ve sosyalizm mücadelesini sadece solculara anlatılacak acı-tatlı bir hikaye olarak görmüyorsak türlü baskılar, yoksulluklar ve zorluklar karşısında bu kadar özveriyle ve inatla mücadele edenlerin hikayesinin halka biraz daha derinlikli ve özenli aktarılmasını beklemek çok şey istemek olmaz herhalde.
Sonuçta, "Aşk ve Devrim" adının uyandırdığı yüksek beklentileri karşılamaktan uzak olsa da izlenmeyi hakkeden bir film. Umarız yönetmen ve senarist devam filminde, tamamlanmayıp eksik bırakılan noktalar üzerinde daha fazla düşünür.