• ANASAYFA
  • LİNKLER
  • FOTOĞRAFLAR
  • HABER GÖNDER
  • MÜZİK
  • VİDEOLAR
  • ZİYARETÇİ DEFTERİ
  •  
  • YENİ SİTE

Kategoriler

Toplumsal HaberlerKültür SanatKöşe YazılarıKadınİşçi - Sendikaİnceleme - YorumGençlikEmekçi ÜniversitesiDış HaberlerBildiriler




Temel Metinler

İşçi, köylü, öğrenci gençlik görev başına Çağrı, Tüm İlerici, Yurtsever, Gençler Görev Başına ilerici gençlik derneğine kavuştu TÜM-İGD Kuruldu İlerici gençler 1. olağan genel kurul'da buluştu! Alternatif süreç gazetesi'nin TÜM-İGD ile yaptığı röportajın tam metni
Tarih: 21.04.2011 | Kategori: İşçi - Sendika

7. Ulusal Sosyal Hizmet Kongresi Ankara'da gerçekleştirildi

7. Ulusal Sosyal Hizmet Kongresi Ankara'da gerçekleştirildi 15 - 16 Nisan 2011 tarihinde, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi, sosyal hizmet uzmanlarının, akademisyenlerin ve öğrencilerin de katılımıyla Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde 7. Ulusal Sosyal Hizmetler Kongresi'ni gerçekleştirdi.

Kongrede, bir avuç sermaye sahibinin daha fazla kar elde etmek uğruna sosyal devleti, sosyal politikayı, sosyal hizmeti her geçen gün törpülediği; eğitimi, sağlığı, sosyal güvenliği, hukuku kendi çıkarları doğrultusunda yeniden biçimlendirdiği üzerinde duruldu. "Yaşama hakkımızın" dahi sınırlarını tartışır olduğumuz bir dünya ve Türkiye'de yaşanan sorunlar tartışıldı, "Sosyal Hizmetler Nereye?" sorusunun yanıtı arandı.

Konu neoliberal politikalar ve sosyal hizmetlerin bu yönde yeniden yapılandırılması olunca haliyle özelleştirmelere, taşeronlaştırmaya, 4/B'ye 4/C'ye güvencesizleştirilmeye, sendikasızlaştırılmaya değinilmeden geçilmedi. Bütün bu saldırılara karşı sosyal hizmet alanında bulunan akademisyenlerin, çalışanların ve öğrencilerin sendikalarda ve diğer meslek örgütlerinde mücadele etmesinin gerekliliği vurgulandı.

Kongreye beklenenden fazla katılım oldu; çoğunluğu öğrenciler oluşturdu. 400 yüzden fazla öğrenci ve yaklaşık 200 sosyal hizmet uzmanı katıldığı kongreye SHU-DER Gençlik Komisyonu 30 dan fazla gönüllü öğrencisiyle katkıda bulundu ve açıköğretim fakülteleri için düzenlediği imza kampanyasını kongrede de devam ettirdi.
SES Öğrenci Komisyonu da kongrede masa açarak "İnSana Köprü" dergisini farklı üniversitelerdeki sosyal hizmet öğrencilerine ulaştırarak onlarla iletişime geçti.

Türkiye'nin dört bir yanından gelmiş meslek elemanlarının, yeni açılan sosyal hizmet bölümlerinden gelmiş öğrencilerin, meslek eğitimine yılarını vermiş akademisyenlerin yanı sıra genç akademisyenlerin de katıldığı kongrede güzel bir etkileşim ortamı sağlanarak bilgi ve fikir paylaşımı yapılmış oldu.

Kongrenin sonuç bildirgesini aşağıda veriyoruz:

Sonuç bildirgesi
Sosyal hizmetler ve yardımlar alanındaki var olan/olmayan sosyal politikalardan uygulamalara değin her düzeyde yaşanan sorunlara karşı en etkili çözüm örgütlü toplum olmaktan geçmektedir. Bu çerçevede toplumda örgütlülük bilincini yaygınlaştırmak için öncelikle bu alanda çalışanların örgütlülük seviyesini yükseltmek gerekir. Bu amaçla kurulu meslek örgütlerini güçlendirmenin yanı sıra ivedilikle meslek, oda ve birlik yasasının çıkarılması gerekir. Tüm sosyal hizmetler ve yardımlar alanında çalışanların sendikal örgütlerde yer almaları teşvik edilmelidir.
Meslek oda ve birlik yasası içerisinde, uygulamaların etik çerçevesi kesin normlara bağlanmalıdır.

Sosyal hizmet ve yardımların muhatabı olan yoksullar, işsizler, göç edenler, mülteciler, ihmal ve istismara uğrayanlar, engelliler, kadınlar, aileler, vb. nüfus gruplarının bu sürecin edilgen bir tarafı olmayıp, daha aktif özneleri olarak görünmeleri gerekir.

Sosyal hizmet ve yardımlarda hak temelli yaklaşımın benimsenmesi ve tüm hizmetlere yansıtılması esastır. Bu çerçevede sosyal hizmetlerin/yardımların yurttaş için bir hak, devlet için de bir ödev ve sorumluluk olduğu bilinci yaygınlaştırılmalıdır. Sosyal hizmetler ve yardımların sunumunda uluslar arası çağdaş gelişmeler yakından izlenmeli, bununla birlikte, yerel ihtiyaçlardaki ve sorunlardaki farklılıklar ve öncelikler de göz ardı edilmemelidir.

Türkiye'de sosyal hizmet eğitiminde son dönem yaşanan yaygınlaşma sürecinin yarattığı kalite sorunlarını giderecek önlemler alınmalı, bu amaçla sosyal hizmette yüksek lisans ve doktora eğitimine ağırlık verilmelidir. Eğitimde ulusal standardı yükseltmek amacıyla Uluslar arası Sosyal Hizmet Okulları Birliği ile yakın ilişki içerisinde olunmalı ve Ulusal Sosyal Hizmet Okulları Birliği kurulmalıdır.

Sosyal hizmet eğitimi niteliği ve özellikleri gereği yüz yüze etkileşimli eğitimi temel alır. Bu eğitim, gerek sınıf içerisinde, gerekse kuruluş ortamında yoğun bir uygulama sürecini de içerir. Bu çerçevede sosyal hizmet eğitiminin açık öğretim programı olarak sunulması kesinlikle doğru değildir, bu yanlıştan mutlaka dönülmelidir.

Sosyal hizmetler ve yardımlar alanında ulusal düzeyde yapılacak çalışmalara ek olarak, yerel düzeyde de diğer yardım edici meslek örgütleriyle birlikte gündemler yaratılmalı ve sorunlar, konunun diğer aktörleri ile etkili bir işbirliği ve eşgüdüm içerisinde ele alınmalıdır.

Türkiye'de giderek artan yoksullaşma, gelir dağılımındaki adaletsizlik sorunları çözülmeli, üretime katılan ve ürettiklerini adil paylaşan bir toplum hedeflenmelidir.

Sosyal hizmet/yardımların sunumunda, bilimsel ve mesleki bilgi ve uzmanlığa gerekli değer verilmelidir. Gerek hizmetlerin sunumunda, gerekse kullanılmasında çok yönlü katılım kanalları açık tutulmalı, toplumun gönüllü potansiyeli etkili bir şekilde harekete geçirilmelidir.

Sosyal hizmet ve yardımlara ilişkin, çocuk, genç, yaşlı, engelli, kadın, aile ve topluma yönelik tüm kamu hizmetlerinin tek bir çatı altında toplanması ve mevzuat, bütçe, norm ve standart birliği sağlanması gereklidir. Bu standartlar sivil toplum ve özel girişimcilik alanında da geçerli olmalıdır. Sosyal hizmet ve yardımlarda temel sorumluluk devlete aittir, bu süreçte sorumluluğun özel girişimcilere ve STK'lara devri süreci sosyal devlet ilkesi ile temelde çelişmektedir ve bu yöndeki aşırı uygulamalar kaygı vericidir.
Kongre Genel Kurulu

Diğer Haberler

2013 1 Mayıs'ının adı "Direniş" olduDirenişse direniş, grevse grev!Trakya'dan binler haykırdı: güvencesizliğe, kuralsızlığa ve taşeronluğa son!Alevi örgütleri THY'li direnişçileri yalnız bırakmadıİnşaat işçileri yalnız değildir!Direnişteki THY işçisi yoğun bakımdaCebeci Kampüsü'nde aralık ayı şehitleri anıldı THY işçisi Bakırköy Özgürlük Meydanı'ndan haykırdıTHY işçileri meydanlardan haykırıyor: "Atılan işçiler geri alınsın"İTÜ'lüler üniversiteleri'ni YÖK'e teslim etmiyor!
İlerici Gençlik Dergisi | bu site GNU / GPL lisanslı özgür yazılım araçları kullanarak hazırlanmıştır.
posta@ilericigenclik.org | |